Menu
Your Cart

Xenon Oto Ampul Tipleri



Xenon Oto Ampul Tipleri:

Orijinal ekipman olan OEM xenon ampul kodları D harfi ile başlar (D1S, D2S gibi). Bu tarz ampuller Mercedes, BMW, Audi, Volvo vs. gibi araçlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. H harfi ile başlayan xenon ampul kodları aslında halojen ampul yerine kullanılmak için tasarlanmış, modifikasyon amaçlı xenon ampullerdir (H7, H1 gibi)

En yaygın kullanılan D serisi xenon ampuller ve özelliklerinden kısaca bahsedelim;

1) D1S: Ateşleyicisi resimde görüldüğü gibi metal bir kutu içerisinde ve ampulün cam kısmına entegredir. Bu sebeple çok hızlı bir şekilde maksimum parlaklığına ulaşabilir. Dolayısıyla bi-xenon mercekli araçlarda far kapalı iken selektör atıldığı zaman (soğuk selektör) ampul parlaklığına çabuk ulaşabildiği için atılan selektör daha etkili olacaktır. Genellikle 2004-2005 model ve sonrası araçlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Şekil itibariyle  D3S xenon ampullere benzese de, çalışma voltajı ve soketi D3S ten farklıdır. D1S ve D3S xenon ampuller birbirinin yerine uymaz ve kullanılamaz.


2) D2S: Ateşleyici ampulün arkasına ayrıca takılır. Isınma süresi D1S sistemlere göre daha uzundur. Bu nedenle mercekli kısa farlarda sıklıkla kullanılır. D1S sistemlere göre daha eski bir teknolojidir. Genellikle  1998- 2005 model araçlarda kullanılmaktadır. Şekil olarak D4S ampullere benzese  de, çalışma voltajı ve soketi D4S ten farklıdır. D2 ve D4S xenon ampuller birbirinin yerine uymaz ve kullanılamaz.


3) D3S: Bu ampullerde de D1S gibi ateşleyicisi ampule entegredir. İçerisinde civa olmayan yeni nesil  çevreci bir ampul tipidir. Aynı zamanda D1S ampuller sabit çalışmak için 85 volta ihtiyaç duyarken bu ampuller 42 voltta sabit çalışır. Fiyat olarak en pahalı D serisi ampullerden birisidir. 


4) D4S: Bu ampuller D2S tip ampulün civa içermeyen yeni nesil cevreci ve daha düşük voltajla sabit çalışabilen modelidir. Ateşleyicisi ampule entegre değildir. D1S-D3S ve D2S-D4S ampuller neredeyse birebir aynıdır. Sadece ampulün yuvaya oturduğu tırnak yapısı ve soketleri farklıdır.

5) D1R-D2R-D3R-D4R: Sondaki R 'reflector' yani reflektör tabanlı sistemler için üretildiklerini anlatır. S kodlu ampuller mercekle kullanılmak zorundayken R kodlu ampuller reflektör tabanlı aynalı far xenon aydınlatma sistemlerinde kullanılır.  Üzerlerinde bulunan ısıya dayanıklı siyah kaplama boya ışığın dağılımını istenen bölgelerde keser, böylece  far aynasının alt tarafına ışık gelmesini engelleyerek karşıdan gelen sürücünün gözlerinin kamaşmasını engeller. Honda Civic, eski  Volvo S60, eski kasa Mercedes S serileri reflektör tabanlı xenon aydınlatmaya sahip olan araçlardan bazılarıdır. Ampul kodu sonu S ile biten  xenon ampullerden tek farkları ampulün camının üzerinde bulunan siyah kısımdır. Ampul kodu R ile biten xenon ampul yerine  kodu S ile biten ampul takılırsa sistem çalışır ancak ışık dağılımı nedeniyle  farlardan yansıyan ışık karşıdan gelen sürücülerin gözünü alır.


Bunların dışında D6S, D8S gibi yeni nesil ampuller bazı son model araçlarda kullanılabilmektedir.

D1S ve D2S xenon ampuller 85 Volt ile çalışmaktadır. İnsan vücudu 50Volt ve üzeri gerilim seviyelerinden ölümcül derecede etkilenebilir. Bu nedenle xenon ampullerin arkasında yada far üzerinde sarı renk ünlem işareti ile elektrik çarpmasına karşı uyarı işaretleri bulunur. İşin ehli olmayan ve aracının ampulünü kendisi değiştirmek isteyen kişiler için bu durum tehlikeli olabilir. Bu nedenle ampul değiştirilirken farların açık olmadığından, kontağın kapalı olduğundan emin olunmalıdır.


Yüksek voltaj nedeni ile yeni nesil D3S, D4S Ampullerde gerilim seviyesi bir miktar azaltılarak 42 Volt düzeyine indirilmiştir. Böylece insan hayatı için elektrik çarpmasına karşı daha güvenli ampuller üretilmiştir.

Xenon ampuller ömrünü tamamladığı zaman, içerisindeki gaz seviyesi düştüğü için  mor veya pembe renk yanmaya başlarlar. Bu durumda ampul yenisi ile değiştirilmelidir.

Xenon ampuller ömür olarak sağ ve sol eşit yıprandığından çift olarak sağ ve sol aynı anda değiştirilmesi önerilir. Bu şekilde ampuller arasında ışık şiddeti ve renk tonu farkı olmasının önüne geçilmiş olunur.

Xenon ampul renk tonları (KELVIN) hakkında diğer bir makalede bahsedilecektir.

Related Products