Menu
Your Cart

Xenon Oto Ampuller


Xenon ampuller genel olarak “HID” olarak adlandırılır, HID İngilizce olarak açılımı High Intensity Discharge yani yüksek yoğunluklu boşaltım demektir. Otomotiv sektöründeki HID sistemlere genel olarak xenon denmesinin sebebi ampulün içerisinde bulunan xenon gazıdır. Xenon gazı sayesinde HID sistemler maksimum güce ve parlaklığa kısa sürede ulaşabilir. Çalışma mantığı, Ampulün içine özel xenon ve bazı metalik gazlar doldurulmuştur. İçinde bulunan iki elektrotun arasında sıçrayan ark ile ışık elde edilir. Biz sürekli kıvılcım şeklinde ki bu durumu ışık olarak görürüz.

Çalışması için özel bir ballasta ihtiyaç duyar. İlk çalışma gerilimi yaklaşık 23000 volttur. Gerçek performansına ulaşabilmesi için 5-6 sn. kadar ısınması gerekmektedir. Isındıktan sonra 85V gerilimle çalışır.  

Xenon sistemler genel olarak 3 parçadan oluşur. Ampul, ateşleyici ve balast. Ampul tipine göre ateşleyici ampule entegre olabilir ya da olmayabilir. Balast ise basitçe anlatmak gerekirse xenon ampulünün ateşlenmesi için gereken yüksek akımı sağlayan ve ampulün yanık kalması için gerekli beslemeyi yapan parçadır. Otomobil üreticileri 35 watt gücünde xenon kullanırlar. 35 watt D1S-D2S ampuller 3000-3200 lümen ışık yayarlar. Yani halojen farlardan 2 kat güçlüdürler. 

Sadece kısalar için xenon sistem kullanan araçların yanı sıra bi-xenon aydınlatma sistemine sahip araçlar da vardır. Bi-xenon sistem araçlarda uzun-kısa genellikle tek mercek üzerinden gerçekleşir. Tek mercek içerisinde yanan xenon ampul, mercek içerisinde bulunan perdenin açılıp kapanması ile kısa ve uzun far olarak odaklanır. Perde kapalı iken xenon ampul mercek arkasında bulunan aynadan yansıyarak, mercek içinden aracın önüne ışık verecek şekilde odaklanır ve kısa far aydınlatması görevini görür. Xenon ampul ve mercek odağı laboratuvar ortamında özel cihazlar ile ayarlanır. Böylece araç önünde tam homojen, yolun aydınlanması istenen yerlerine eşit ışık dağılımı ile mükemmel aydınlatma sağlanır. Selektör kolu ile mercek içerisinde bulunan perde açılıp kapatılarak yolun ilerisinin aydınlanması sağlanır. Böylece aynı mercek içerisinden uzun far özelliği elde edilmiş olur. Bu perde selenoid valf ile çok hızlı açılıp kapatılabilir. Bu nedenle bi-xenon araçlarda selektör yapıldığında flash patlamış gibi bir görüntü elde edilir. Çoğu modern araçta bu özellik standart olarak sunulur. 

Xenon Oto Aydınlatma Sistemlerinin Avantajları:

1) Halojen far ampullerinden yaklaşık 2 kat daha fazla ışık yayarlar.

2) Ömürleri halojen ampullerden yaklaşık 3-4 kat daha fazladır.

3) Renk seçenekleri daha fazladır.

Xenon Oto Aydınlatma Sistemlerinin Dezavantajları:

1) Aydınlatma kalitesini ampul haricinde balast, ve kablo seti de etkiler. En iyi aydınlatma için xenon ampul, balast, kablo ve soketler çok kaliteli olmalıdır.

2) Xenon ampuller halojen ampullere göre daha pahalıdır. Standart bir Halojen H7 ampul 10-20 TL arasına bulunabilirken, kaliteli bir D2S ampul yaklaşık 90-100 TL, D1S ampul yaklaşık 150-200 TL'dir. Aynı zamanda balastlar da yüksek fiyatlıdır. Lüks araçlardan çıkan orijinal bir balastın tanesi yaklaşık 500 TL civarıdır, 2 tane gerekir. Dolayısıyla herhangi bir parça bozulduğu zaman değiştirmek daha masraflıdır.

3) Ömürleri 3000 saat civarı olmasına rağmen, teorik ömrünün yarısına gelen bir xenon ampul parlaklığının neredeyse %50'sini kaybedecektir. Yani 1500 saat yanma süresine sahip bir D2S ampul, halojen ampullerle aşağı yukarı aynı güçte yanacaktır. Daha iyi aydınlatma için ampul tamamen sönmeden değişim gerekebilir. 

Related Products