Halojen Oto Ampuller
Halojen Aydınlatma Sistemleri:
Halojen oto ampuller, içlerinde bulunan tungsten flamanın parlamasıyla ışık verirler. Ön farlar, arka stoplar, sinyaller, plaka ışıkları, araç içindeki harita okuma lambaları hep halojen temellidir. Yeni nesil araçlarda ön farlarda xenon yada artık LED aydınlatma kullanılmaktadır. Hatta çok yeni bazı araçların iç aydınlatma, plaka aydınlatma, stop, sinyal ve hatta ön farları bile tamamen LEDdir. Ancak piyasadaki araçların %80 gibi büyük bir çoğunluğu hala halojen temelli aydınlatma ürünleri kullanmaktadır.
Halojen ampuller çeşitli şekillerde bulunabilir. Ön farlarda kullanılan ampuller genelde H tipiyle kodlanır (H1-H3-H4 gibi). Araç üreticileri far tasarımlarına en uygun ampul tipini belirlerler. Her ampul tipinin kendine göre avantajları dezavantajları bulunur. Yani en iyisi H4 ya da H1 tip ampuldür demek pek mümkün değildir. Otomobiller genelde 55 watt gücünde halojen ampul kullanır. 55 wattlık halojen bir ampul genelde ortalama 1300-1600 lümen (ışık miktarı birimi) ışık verir. Bu değer ampulün tipine, performans ya da uzun ömürlü ampul olup olmamasına göre değişebilir.
Halojen Aydınlatma Sistemlerinin Avantajları:
1) Çok kısa ısınma süresine ihtiyaç duyarlar. Farlarınızı açtıktan 1 saniye sonra farlarınız maksimum gücüne ulaşmış olur. Bu durum kısa farlar için çok bir öneme sahip gözükmese bile ayrı bir reflektöre sahip uzun huzmesinde hayati bir öneme sahiptir. Selektörde hemen tepki verir. Bu sebeple uzun farlarda bağımsız reflektör kullanan araçlarda sadece kısalara xenon takılır.
2) Ekonomiktir, her yerde kolayca bulunabilir.
3) Ayrı bir ateşleyiciye, balasta ihtiyaç duymaz. Tak-çalıştır bir sistemdir. Patlayan bir ampulü kendiniz bile rahatça değiştirebilirsiniz.
4) Xenon sistemlerin aksine, halojen bir far ömrünün sonuna kadar parlaklığını biraz kaybetse de aşağı yukarı aynı parlaklığı koruyacaktır.
Halojen Aydınlatma Sistemlerinin Dezavantajları:
1) Işık gücü xenon sistemlere oranla daha düşüktür.
2) Ömrü xenon sistemlere oranla daha kısadır. Katalog bilgisi olarak ortalama 200-250saat ömürleri vardır. Bu süre ampul kalitesine göre 600 saate kadar çıkabilmektedir.